Sper sa aplici cateva metode din cele de mai jos. Iti doresc sanatate.
Continutul in colesterol al hranei pe care o consumam influenteaza doar in mica masura valoarea grasimii din sange. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce inseamna 20-30 de procente de colesterol in sange. Ficatul tolereaza fara probleme o cantitate zilnica de 1 pana la 2 grame de colesterol. Productia de colesterol este programata prin gene. O valoare inalta a lui este, deci, in mare masura innascuta, dar sporeste sensibil prin supragreutate, lipsa miscarii si diabet. Cu toate astea, exista si sportivi supli, care nu mananca aproape deloc alimente grase si totusi prezinta valori ridicate ale colesterolului.
(din Formula As)
Scaderea nivelului de colesterol si profilaxia hipertensiunii arteriale reprezinta elemente esentiale pentru un stil de viata sanatos.
Fa exercitii fizice in mod regulat. In acest mod reduci stresul, intensifici metabolismul si arzi mai multe calorii. Exercitiile fizice contribuie la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride. De asemenea, un program regulat de exercitii fizice ajuta la atingerea si mentinerea unei greutati corporale normale, fapt ce scade riscul de afectiuni cardiace si diabet.
Evita grasimile trans. Grasimile trans nu trebuie sa constituie mai mult de 1% din totalul zilnic de calorii. Acestea se gasesc in alimentele prajite, fainoase, biscuiti si alte mancaruri asemanatoare.
Redu nivelul de stres. Stresul si anxietatea pot cauza cresterea tensiunii arteriale si reducerea fluxului sanguin catre inima. Evita situatiile stresante si incearca metode precum exercitiile respiratorii, yoga sau meditatia pentru a reduce stresul si efectele sale asupra organismului.
Slabeste. Kilogramele in plus modifica metabolismul si modul in care organismul utilizeaza grasimile si colesterolul. Scaderea treptata in greutate iti imbunatateaste starea de sanatate si reduce nivelul colesterolului.
Redu consumul de oua si lapte integral. Aceste alimente sunt bogate in colesterol si ar trebui inlocuite cu produse ce au un continut mai scazut al acestuia.
Consuma acizi grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 cresc nivelul de colesterol HDL (colesterolul bun) si il scad pe cel de colesterol LDL (colesterolul rau). Surse bune de acizi omega-3 sunt somonul, herring-ul, nucile, migdalele, usturoi uscat, si uleiul de peste si de seminte de in. Multe dintre aceste alimente contin de asemenea si antioxidanti si vitamine.
Consuma tarate de ovaz si de orez maro. Acestea contin o cantitate crescuta de fibre solubile. Fibrele solubile se ataseaza de grasimi si leaga colesterolul.
Consuma usturoi si mere. Usturoiul contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului. Pectina (fibra naturala) continuta in mere reduce cantitatea de colesterol produsa de catre ficat.
(din Sfat medical)
perieteanu scrie:salut..
de curand am fost la medic sa mi fac analizele si am contastat ca am colesterol 238.
sunt lacoto-ovo-vegetarian de peste 16 ani si acum trec printr o criza de valori si anume:
stiu ca Omega 3 si 6 sunt o componenta importanta in reducerea concentratiei de colesterol in sange. si datorita faptului ca in mod obisnuit - adica in viata de fiecare zi - nu am, sau nu stiu o sursa bogata de "anti-colesterol" ma bate gandul din ce in ce mai tare sa includ PESTELE in alimentatie.
mie nu mi e pofta de peste. adica stau la masa cu oameni care mananca peste etc. si nu am nici o pofta in acest domeniu. ma ingrijoreaza starea sanatatii mele si momentan nu mi trece prin cap altceva.
de aceea va cer ajutorul...
deci daca stiti o sursa destul de IEFTINA ca pret, cu CONCENTRATIE MARE de "anticolesterol" pe care sa o pot PROCURA SI CONSUMA ZILNIC in cantitati DESTULE si care sa nu necesite o prelucrare consumatoare de timp v-as fi recunoscator.
va multumesc anticipat si sper ca ajutorul dat cuiva pentru a-l readuce la tendintele vegetariene sa fie indeajuns de motivant pentru un raspuns bine documentat.
toate bune