Societatea Vegetarienilor din Romania

Adolescentii vegetarieni

Aici poti pune intrebari legate de nutritie si hrana vegetariana, si vei primi raspuns direct de la un membru SVR, medic cu experienta in domeniul nutritiei.

Adolescentii vegetarieni

Mesajde Nicholas » 03.09.2011, 17:19

Buna, am 15 ani si ai mei spun ca nu este indicat la varsta aceasta sa devin vegetariana(timp de cateva luni am mancat carne, dar in cantitati infirme de dragul lor...) Ai mei cand gatesc, gatesc cu carne de obicei, iar eu imi fac ...singura mancarea(nu e greu, oricine poate, am invatat si ma descurc destul de bine, acum sunt la stadul in care experimentez orice reteta, chiar daca nu iese bine din prima, mai am si alte incercari!:P) Si intrebara mea ar fi daca alegerea mea de a nu mai consuma carne(sunt lacto-ovo-vegetariana, dar oua ...mananc doar in maioneza, prajituri, altfel, nu) imi va afecta cresterea si dezvoltarea normala? Mentionez ca am si anemie severa (mai lesin din cand in cand^__^, odata am ajuns la spital, stau am prost cu tensiunea...etc...). Dupa ce m-am operat in martie anul acesta am simtit nevoia de o schimbare, am fost vegetariana 2 luni si apoi la indemnul alor mei -cica si a doctorului pe care nu l-am consultat;)- am consumat carne la vreo 3-4 zile, iar cam de o luna am revenit la lacto-ovo-vegetariana.
Nicholas

Re: Adolescentii vegetarieni

Mesajde ruxi » 09.09.2011, 11:32

salut salut. incepe cu 2 texte destul de complete si detaliate pe care le avem pe site:

http://www.svr.ro/ce-sa-mananc/pentru-c ... egani.html

http://www.svr.ro/ce-sa-mananc/pentru-c ... egani.html

in principiu nu ar trebui sa iti faci griji ca alegerea de a nu mai consuma carne iti va afecta dezvoltarea. american dietitic association spun clar ca nu (http://www.adajournal.org/article/S0002 ... 7/abstract). dimpotriva, daca mananci cat de cat bine si echilibrat, te poti astepta la rezultate benefice de la vegetarianism! insa, desigur, asta nu inseamna ca nu poti avea alte probleme de sanatate. anemia trebuie s-o adresezi: nu cred ca vine de la vegetarianism. e o carenta de fier? eu una aveam probleme cu nivelul de fier cand mancam carne... poti avea carente oricum (si sigur poti sa eviti carentele cu alimente de origine vegetala!). vezi si ghidul de nutritie de pe site.
ruxi
Site Admin

Mesajde Nicholas » 09.09.2011, 17:48

Anemia, da, o aveam de dinainte, poate fi si de la carne... multumesc de raspuns!
Nicholas

Mesajde artemis » 08.12.2011, 20:40

Nicholas scrie:Buna, am 15 ani si ai mei spun ca nu este indicat la varsta aceasta sa devin vegetariana(timp de cateva luni am mancat carne, dar in cantitati infirme de dragul lor...) Ai mei cand gatesc, gatesc cu carne de obicei, iar eu imi fac ...singura mancarea(nu e greu, oricine poate, am invatat si ma descurc destul de bine, acum sunt la stadul in care experimentez orice reteta, chiar daca nu iese bine din prima, mai am si alte incercari!:P) Si intrebara mea ar fi daca alegerea mea de a nu mai consuma carne(sunt lacto-ovo-vegetariana, dar oua ...mananc doar in maioneza, prajituri, altfel, nu) imi va afecta cresterea si dezvoltarea normala? Mentionez ca am si anemie severa (mai lesin din cand in cand^__^, odata am ajuns la spital, stau am prost cu tensiunea...etc...). Dupa ce m-am operat in martie anul acesta am simtit nevoia de o schimbare, am fost vegetariana 2 luni si apoi la indemnul alor mei -cica si a doctorului pe care nu l-am consultat;)- am consumat carne la vreo 3-4 zile, iar cam de o luna am revenit la lacto-ovo-vegetariana.

Buna, eu sunt lacto-veg de 2 ani, desi lactate mananc f rar si in cantitati infime, DAR eu am 30 de ani ! :)
Desi nu sunt de acord cu consumul de oua cred ca in cazul tau, fiind inca adolescenta, trebuie sa mananci 1-2 oua/saptamana, numai fierte (tari). Poti sa le tai felii in salata. Totusi oul e un aliment cu multi nutrienti....si mai ales ca parinti nu sunt de acord si-ti gatesti singura, chiar cu toata bunavointa ta, nu vei stii din start cum sa-ti asiguri o dieta total vegetariana si echilibrata ! Ca sa nu-ti faci griji pentru gainile chinuite din crescatorii sau pentru calitatea oualor sau mai stiu eu :) te sfatuiesc sa cumperi numai oua ecologice (se gasesc la orice supermarket) sunt de calitate f buna iar gainile sunt crescute in conditii ok - curatenie, spatiu, mancare, etc. Lactate in schimb te sfatuiesc sa consumi mai putine - si doar daca ai o sursa de la tara de unde sa iei lapte si branza. Evita complet branza topita si cascavalul din comert - sunt f toxice - iti sugerez sa cumperi eventual numai Napolact (nu Danone....) si numai branza telemea, branza de vaci.....sunt mai putin procesate.
Pentru proteine mananca multe boabe de soia, naut, fasole, linte - le poti fierbe pur si simplu si manca cu salata sau daca stii poti face crema cu robotul - ex. hummus. Pentru lipsa de fier mananca spanac - exista spanac congelat in comert - eu iau Casa Taraneasca de ex - daca il freci cu ulei de masline, sare si musdei de usturoi e nemaipomenit cu mamaliguta :). Deasemenea daca ai lipsa de fier poti lua suplimente - nu e mare lucru si nu sunt scumpe - eu iau Lipofer de la Rotto Natura in perioadele de ciclu. Cat priveste tensiunea - presupun ca e f mica din moment ce ametesti - bea ceai verde, concentrat - o cana mare dimineata si inca una mare pe la 13-14 - are acelasi efect ca si cafeaua dar e mult mai natural. Singurul nutrient care nu se gaseste in vegetale este B12 (desi si aici sunt multe studii care demonstreaza ca un organism sanatos si cu o flora intestinala, bacteriana, sanatoasa !! il poate sintetiza singur.....) dar daca vei manca minim 2 oua/sapt si 200-300 gr branza/sapt nu ai de ce sa-ti faci griji - in ele vei avea mai mult decat cantitatea necesara de B12.
In rest o dieta vegetariana nu te poate afecta negativ - nici fizic, nici mental, nicicum !! Exista multe cazuri de copii hraniti vegan 100% de la nastere - adica cu lapte matern si dupa intarcare cu lapte de soia !! si care n-au pus in gura lactate sau oua si sunt sanatosi tun ! Dar, repet, e vorba de persoane care au avut o dieta vegana f echilibrata, au avut parinti vegani care au stiut cu ce sa-i hraneasca, au mancat natural - nu chipsuri, covrigi, dulciuri - pentru ca poti mnaca junk food si daca esti vegetarian....
Asa ca nu-ti fa griji (indiferent de ce spun altii) daca simti ca vrei sa nu mai mananci carne si peste, nu mai manca !! E o dorinta ce vine din interior si asta inseamna ca organismul e pregatit ! Stiu ce spun pentru ca si eu am devenit brusc vegetariana, fara sa ma influenteze cineva, fara sa cunosc alti vegetarieni si desi inainte mancam carne zilnic, din momentul in care am renuntat nu am mai simtit nevoia deloc si nici nu am avut vreo problema de sanatate - nu m-am simtit slabita, nu am cazut pe strada :))) ba chiar sunt mult mai sanatoasa decat inainte - de 2 ani nu stiu ce e aia raceala sau durere de cap - desi inainte raceam de 2-3 ori pe an cu temperatura,tuse, ma tinea cate o sapt.....
Te pup, Diana
artemis

Înapoi la Nutritionistul iti raspunde