Societatea Vegetarienilor din Romania

un raspuns v-a rog

Aici poti pune intrebari legate de nutritie si hrana vegetariana, si vei primi raspuns direct de la un membru SVR, medic cu experienta in domeniul nutritiei.

un raspuns v-a rog

Mesajde petrescu09 » 03.09.2011, 16:50

Salut,

Ma numesc Andrei si sunt vegetarian de ceva timp.
Am reusit sa slabesc prin acest stil de dieta ,de la 115 kg la 85 kg (destul de mult) :)
Nu resimt nici un fel de efect secundar ( piele lasata ,si alte lucruri ),ma simt excelent.

Mama de ceva timp ,vazand rezultatul regimului meu ,s-a pus pe ganduri.
Si incepe sa spuna ca :Ai sa mori ,carnea este un aliment esential,laptele iti da calciu (lactatele) si oua.

SI am facut de curand niste analize la care un lucru as vrea sa mi se raspunda:

1) Dc am trombocitele scazute (126) normal :150-450 ?
2) Ce aliment trebuie sa consum ca sa am trombocitele in regula,sau ce aliment lipsa ,cauzeaza deficienta de trombocite?

As dori un raspuns elaborat

PS: care e adevarul in legatura cu :laptele carnea ouale ?
chiar sunt necesare in alimentatie ,ori medicii mint ??
Asta obisnuieste mama sa-mi spuna : Medici dc sunt medici !!? ,e ceva ce nu ne spun?

multumesc :)
Imagine
petrescu09

Re: un raspuns v-a rog

Mesajde radustefan » 05.09.2011, 21:37

Salut,

1) Legat de trombocite:

Nu este o scadere foarte mare.

Ce tip de regim vegetarian ai adoptat? De cand?

Ai probleme la coagularea sangelui?

Nivelul hemoglobinei (globulele rosii) este in regula? Este posibil sa ai o deficienta de vitamina B12 sau B9.

Ai cunostinta, ca ai suferi de vreo boala anume?

Cel mai bine este sa te asiguri, ca organismul tau primeste suficienta vitamina B12 si B9, ca nu consumi alcool, ca nu iei medicamente, iar apoi, dupa o perioada, NEAPARAT sa repeti analizele. Daca ies la fel sau mai rau, trebuie sa mergi la control.

2) Legat de medici:

Medicii recomanda consumul de produse de origine animala (carne, lactate, oua) deoarece acestea asigura intr-o maniera foarte facila cantitatile necesare de nutrienti: calciu, vitamina D, fier, zinc, vitamina B12, etc.
O dieta vegana presupune putin mai multa atentie si implicare din partea pacientului si de aceea medicii evita sa o recomande.

3) Legat de regimul vegan:

Pentru a asigura aportul necesar de proteine, este important sa se consume alimente precum: fasole, linte, arahide, soia, tofu, mazare. Aceste alimente contin si cei 2 aminoacizi esentiali, care se gasesc mai rar in proteinele de origine vegetala: triptofanul si lizina.

Pentru a asigura aportul necesar de vitamina B12, se pot consuma suplimente sau alimente fortificate.

Pentru a asigura aportul necesar de vitamina D, se pot consuma ciuperci sau se pot petrece 30 minute sau mai mult la soare.

In rest nu ar trebui sa fie probleme in a trai o viata vegana.
radustefan

Mesajde petrescu09 » 06.09.2011, 03:55

SaluT,
Ms mult radu de lamuriri :)

vitamina b12 defapt e o "bacterie " ???
Ce parere ai : http://www.youtube.com/watch?v=DYPhmjJ5 ... re=related

E de asteptat sa am lipsuri ,deoarece nu mananc aportul necesar de zaharuri din fructe ,proteine din legume si seminte .

Am 19 ,n-am banii necesari sa cumpar tot ce trebuie sa mananc vegetarian, tind mai mult spre vegan.

Pot spune ca inca, nu sunt pregatit.
NU-ti inchipui ce iures iese intre trei t-rex si un "cal" :))
Nu m-a inteleg absolut deloc cu ei .

Pe parcurs am inceput sa manac vegetarian de cand am inceput sa slabesc ,deoarece nu accept sa bag tot felul de prostii in mine.
Pe fratimiu nu-l preocupa absolut deloc ,beo o sticla de suc 2L singur ,si multe altele.

-explicami dc vegetarienii sunt priviti ca niste ciudati ?
-SI ca vegetarieni sunt galbeni la fata ?chiar asa este ?

MI-a parut bine sa-ti raspund :)

Ps: Cate mese pe zi mananci?
Cum stai cu sanatatea?
Imagine
petrescu09

Mesajde Nicholas » 06.09.2011, 14:08

Uite, buna! Tocmai acum am citit legat de sucurile benefice hemoglobinei, sucurile de rodie sunt foarte bune. Si apropo, lasa, stiu cum e, eu imi prepar zilnic singura hrana acasa, ai mei nu ca nu sunt de acord cu mine sa fiu vegetariana(lacto-ovo, dar cu tendinte de fara lactate si oua, oricum, ouale eu le consum doar in dulciuri, iar laptele la fel), sunt de acord...intr-un fel, s-au obisnuit mai bine zis.
nici eu nu prea beneficiez de prea multe posibilitati(15 ani^__^) Dar cu cateva salate zilnic, imi mai fac si cate-o supa, cartofi prajiti, fructe, legume la discretie.
Iti urez numai bine! Si... mult succes in devenirea "vegan":) Pe viitor as vrea si eu, dar sa trec macar de 19 ani;)
Nicholas

Mesajde radustefan » 07.09.2011, 05:06

Salut din nou,

Vitamina B12 este intr-adevar produsa in laborator cu ajutorul a diverse bacterii: Streptomyces Olivaceus, Propionibacterium Shermanii, etc.

Mancarea vegetariana nu ar trebui sa fie scumpa.

Am avut si eu probleme mari cu familia (parintii si sora). La fel, 3 T-rex :) Sper sa poti deveni independent fata de mancarea din casa.

Oricum, cu timpul, familia se va impaca cu acest gand.

Cred ca modul ciudat in care vegetarieni/veganii sunt priviti, este o problema de educatie, raspandita in intreaga lume.

Cele mai mari probleme sunt in tarile, unde animalele sunt considerate fara valoare: Spania, Portugalia, tarile musulmane (de ex. Iran). Cel mai usor este in tari precum India si Thailanda, unde religia a ajutat la educarea societatii.

In cazul in care nu au alte probleme de sanatate, vegetarienii/veganii nu au de ce sa fie galbeni la fata.

Legat de numarul de mese, nu mananc regulat, datorita faptului nu prea am timp si sunt si putin neglijent uneori.

Cu sanatatea stau asa si asa. Cam obisnuiesc sa pierd noptile.
radustefan

Înapoi la Nutritionistul iti raspunde