Societatea Vegetarienilor din Romania

limitele stilului de viata vegetarian

limitele stilului de viata vegetarian

Mesajde perieteanu » 15.01.2010, 12:54

salut

inspirat fiind de 2 postari anterioare am decis sa aduc in discutie o problema mai degraba filozofica dar cu mare aplicabilitate in alegerile pe care le facem in fiecare zi.
si anume: care sunt limitele inferioare si superioare ale stilului de viata vegetarian?
prin inferior/superior inteleg partea care se situeaza valoric vorbind la limita inferioara/limita superioara in raport cu principiile vietii vegetariene.
deci care credeti ca e limita inferioara a vietii vegerariene?
sa hranesti numai cu oua?

dar limita superioara?
sa te hranesti numai cu fructe crude?

aceste doua limite sunt arbitrare si astept parerile voastre.
o alta limita posibila ar fi sa nu te hranesti cu nici un aliment solid sau lichid - stilul de viata asa numit breatharian http://breatharian.info/
o limita inferioara ar fi sa consumi fructe de mare care sunt si plante si animle.

in fine.. astept si opiniile voastre

vreau sa mai atrag atentia totusi si asupra ideii de "hranire" si implicatiile ei atat individuale cat si universale..
perieteanu

Re: limitele stilului de viata vegetarian

Mesajde molc » 15.01.2010, 23:13

Bună!

Nu cred că există un standard bătut în cuie, general valabil. E o chestiune ce ține de fiecare persoană în parte.
Îți pot spune însă părerea mea.
Am început cu lacto-ovo vegetarianismul ca primă treaptă, fară să ma gandesc inițial la posibilitatea de a deveni vegan. Mai apoi, tot citind si trecând prin filtrul propriu informația a început din ce în ce mai mult să se întrezăreasca a doua treaptă. Momentan ma ocup de dezvoltarea și implementarea acestui stadiu.
E o paradigmă in sociologie care se numește Piramida nevoilor și principiul derivării lor sociale (de Bronislaw Malinowski). Noi avem nevoi de bază (metabolism, confort corporal, securitate etc.)și de creștere. Eu văd evoluția mea, daca pot să-i zic așa, ca o nevoie de creștere. Ei bine, acestea se pot împlini treptat, manifestarea unei nevoi apare după ce nevoia de pe treapta inferioara a fost satisfăcută.
În concluzie, limitele ți le hotărăști tu. Singur iți poți răspunde la întrebare.
Fii tu insuti schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume
molc
Voluntar

Re: limitele stilului de viata vegetarian

Mesajde nadiaandreea » 29.04.2010, 13:31

@molc: imi place foarte mult raspunsul tau. Poate pentru ca explica foarte bine fazele prin care trec si eu. Am inceput cu o dieta lacto-ovo-vegetariana. Acum elimin din ce in ce mai mult lactatele si ouale si sper ca la un moment dat sa pot mentine o dieta vegan.

@perieteanu: pentru mine personal limita inferioara este de lacto-ovo-vegetarian iar cea superioara de vegan (din punctul meu de vedere raw-veganismul este prea strict).
nadiaandreea

Înapoi la Probleme de etica, filozofie