Societatea Vegetarienilor din Romania

omega 3

omega 3

Mesajde perieteanu » 09.11.2010, 10:30

salut..

de curand am fost la medic sa mi fac analizele si am contastat ca am colesterol 238.
sunt lacoto-ovo-vegetarian de peste 16 ani si acum trec printr o criza de valori si anume:
stiu ca Omega 3 si 6 sunt o componenta importanta in reducerea concentratiei de colesterol in sange. si datorita faptului ca in mod obisnuit - adica in viata de fiecare zi - nu am, sau nu stiu o sursa bogata de "anti-colesterol" ma bate gandul din ce in ce mai tare sa includ PESTELE in alimentatie.
mie nu mi e pofta de peste. adica stau la masa cu oameni care mananca peste etc. si nu am nici o pofta in acest domeniu. ma ingrijoreaza starea sanatatii mele si momentan nu mi trece prin cap altceva.

de aceea va cer ajutorul...

deci daca stiti o sursa destul de IEFTINA ca pret, cu CONCENTRATIE MARE de "anticolesterol" pe care sa o pot PROCURA SI CONSUMA ZILNIC in cantitati DESTULE si care sa nu necesite o prelucrare consumatoare de timp v-as fi recunoscator.

va multumesc anticipat si sper ca ajutorul dat cuiva pentru a-l readuce la tendintele vegetariene sa fie indeajuns de motivant pentru un raspuns bine documentat.

toate bune
perieteanu

Re: omega 3

Mesajde Sierra » 10.11.2010, 00:19

Pana primesti raspunsul detaliat de la cineva care s-ar pricepe as vrea sa-ti spun parerea mea, sau lucrul de care sunt sigura.
Nu cred ca pestele e singura solutie, dar sunt sigura ca nu e vina pestilor ca ai colesterolul crescut. Gandeste-te ca nu este responsabilitatea pestelui, iar acesta oricum nu vrea sa fie omorat ca sa te ajute sa-ti scazi nivelul de colesterol.
Sper sa gasesti alte alternative cat mai curand.
Sierra

Re: omega 3

Mesajde lindupindu » 09.12.2010, 23:29

Omega-3 și omega-6 sunt doi dintre acizii grași esențiali (=corpul nostru nu-i produce). Ajută la lubrifierea creierului cum zic eu (^^) și la aspectul pielii, pe lângă multe altele.
Omega-3 la rândul său conține ALA, DHA și EPA (huh?). Consumând doar ALA corpul nostru îl poate transforma în DHA și EPA- deși unii au mai multe probleme decât alții cu această conversie. Aici ai explicații.

Cea mai ieftină (e și bună!) sursă de omega-3, e din semințe de in măcinate (trebuie măcinate, altfel nu vor fi asimilați acizii grași)- aici zice 1 lg/zi, eu iau 3 ca să fiu sigură.

Alte surse pe wikipedia.

Omega-6 găsești în semințe, ulei, pudră de cânepă. Îți sugerez să investești în ulei sau pudră de cânepă - uleiul poți să-l pui în sucuri, smoothie-uri, salate. Pudra e la fel de versatilă. Din cânepă vei avea un procentaj bun de proteine, și de omega-6.

Un clip (1 oră) despre acizii grași. (engleză)

Ai destule surse vegetale, și nu te sfătuiesc să alegi peștele (nu te așteptai, nu?), pentru că vei avea șansa de a-ți introduce odată cu acizii grași și mercur. Peștele, să ne amintim, sintetizează omega-3 după ce-l ia din alge și alte plante marine. Deci nemâncând pește, te duci direct la sursa bunătăților.

Algele ar trebui să facă parte din dieta noastră de vegetarian sănătos. Spirulina e omniprezentă, dar vei auzi din ce în ce mai des despre chlorella, care e un adaptogen și cea mai bună sursă de .. orice, e o mâncare completă, nu glumesc- include, pe lângă toți amino-acizii esențiali, EPA și DHA, și minerale, și mult-râvnita B-12.

Dacă devii vegetarian strict, n-o să mai ai nicio problemă cu colesterolul :ymparty: . Ai nevoie de rețete/idei?
lindupindu

Înapoi la Intrebari